3.8 Tekoäly - Tulevaisuuden työ


Noniin, päästäänkin monen työntekijän pelkäämään aiheeseen eli häviääkö työpaikat tekoälyn myötä?

Related imageTekoäly ja automaatio on kehittynyt hurjaa tahtia viimeisen 20 vuoden ajan. Moni tuotantohalli toimii jo miltein pelkillä robooteilla ja nyt myös logistiikkaa on automatisoitu kuten varastot. Autot usein kokoonpanee ja maalauksen hoitaa robootti. Myös informaatio liikkuu automaattisesti, ohjelmat keskustelee toisien kanssa niin ettei samoja tietoja tarvitse näpytellä kahdesti tai useammin. Monet tuntee että toimisto- tuotantotyöt on uhattu ja tämän takia heistä monet myös vastustaa tekoälyä työpaikoilla. Mielestäni nämä uhatuksi tunteneet henkilöt voisivat hengittää täysin rauhassa ja tässä blogi-episodissa kerron miksi.

Historian antama esimerkki on teollisuuden mullistuminen kun keksittiin koneita tuottamaan nopeammin ja paremmin tuotteita sarjatuotannossa, samaa voimme reflektoida lähitulevaisuuteen. Teollisuuden mullistuminen lähes sata vuotta sitten paransi tuottavuutta, mikä jätti aikaa ihmisille muille töille kuten kehittämään näitä laitteita tai itse tuotetta ja suunnittelemaan aina parempaa. Kun traktorit ja maanviljelyskoneet keksittiin, niin maanviljelijät pelkäsivät että heitä ei enää tarvittaisi mutta tässäkin kävi toisin. Maanviljelys tuotantu moninkertaistui ja muuttui tehokkaammaksi koneiden ansiosta. Miksi siis tekoälyn ja automaation tuominen työapaikoille olisi eri asia?

Image result for robotiikkaMcKinsey & Company (Lokakuu 2017) raportissa kerrotaan että tekoäly ja automaatio tekisi päinvastaisen vaikutuksen. Kun tekoäly valtaa tuotantohallit, niin ihmiset siirtyisi tuotantohallista hallintoon, palavereihin ja päätöksien äärelle ja samalla jättää enemmän aikaa olennaiseen. Prosessien kehittäminen ja tuotantotehokkuuden parantaminen on edelleen ihmisten käsissä. Nettomäärä työpaikoista ei tulisi siis muuttumaan. Toki suuri murheenaihe on koulutus ja totuttautuminen uusiin töihin. Uusia taitoja ja tietoja tullaan arvostamaan ja on tärkeää jo valmistautua siihen ja kiinnittää huomiota työpaikoilla. Työntekijöiden on soluttautuva uusiin tehtäviin ja hyödyntää tätä mahdollisuutena parempaan. Uusia työkaluja ja työtapoja on opetettava ja koulutuksien on seurattava mukana.

Hauskaa loppu viikkoa ja ensi viikkoon!

Kommentit

  1. Blogikirjoitus oli mielestäni huolellisesti toteutettu, hyvä! Alun lyhyt, mutta ytimekäs aloitus sopi loistavasti tähän tekstiin ja sai lukijan mielenkiinnon heräämään. Kappalejaot oltiin hyvin jaoteltu ja kuvat sopivat aiheeseen. Pieni korjausehdotus tekstiin olisi se, että kappalejaoille voisi olla väliotsikot ja löysin tekstistä muutaman kirjoitusvirheen muun muassa yhdyssanoista. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä kirjoitus, jossa oli todella paljon hyvää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6.4 Gigantin SOME-kanavat

1.4 Digitalisaatio palvelualoilla